Refakatçi Kuralları
04 Eylül 2023

Hastanemize Hoşgeldiniz

RAHATINIZ VE SAĞLIĞINIZ İÇİN

·                     Yatarken kişisel eşyalarınız (pijama, terlik, iç çamaşırı, çatal, kaşık, bıçak çorap, tarak, diş fırçası, diş macunu gibi) getirmelisiniz. Bunları size ait etajere koyabilirsiniz. Ancak çok gerekli olmayan eşyaları yanınıza almamanızı öneririz.

·                Şahsi masraflarınız için gerekli olan paradan fazlasını ve kıymetli eşyalarınızı getirmemenizi rica ederiz. Kişisel kıymetli eşyalarınızdan hastanemiz sorumlu değildir.

·                     Hastanemizde kaldığınız sürece ve taburcu olurken vezne dışında hiçbir kişiye ve yere ücret ödemeyiniz.

·                     Yattığınız oda dışındaki odalara girmeyiniz ve diğer hastalara dokunmayın. Dokunmak zorunluysa, dokunmadan önce ve sonra ellerinizi su ve sabunla yıkayınız.

·                     Kişisel eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmayınız; başkalarının kişisel eşyalarını kullanmayınız.

·                     Hasta odası ve tuvaletleri temiz kullanınız.

·                     Çöplerinizi siyah poşet takılı evsel atık kutularına atınız.

·                     Hastanede ve hastane bahçesinde sigara içmeyiniz, içirmeyiniz; yüksek sesle konuşmayınız, gürültü yapmayınız.

·                     Öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi zemin kat, 1. ve 2. katlarda bulunan öneri kutuları aracılığı ile iletebilirsiniz.

·                     Acil durumlarda hastane tahliye alanları her katta tabelayla gösterilmiştir.

·                     Odanızın temizliği her gün yapılacaktır. Temizlikle ilgili sorunlarda hemşirenizi bilgilendiriniz.

·                     Sizi telefonla aramak isteyenler 751 22 44 nolu telefondan arayabilirler. Odanızın dahili numarası servis hemşirenizden öğrenebilir numaranızı sizi aramak isteyenlere verebilirsiniz.

·                     Hastanızın ve diğer hastaların rahatsız olmaması için saat 21-00 den sonra aramayınız.

·                     Arama yapmak için zemin katta bulunan ankesörlü telefonu kullanabilirsiniz.

·                     Hekiminiz hastalığınıza göre günde en az bir kez yanınıza gelerek durumunuzu kontrol edecektir. Hekiminiz aynı zamanda poliklinik hizmeti, konsultasyon hizmeti ya da cerrahi birimlerde ise ameliyat görevlerinden birini de yapmaktadır. Bu nedenle hekiminize ulaşmak istediğinizde hemşirenizi bilgilendirmelisiniz.

 

REFAKATÇİ POLİTİKASI

 

Tedavi sırasında hastaya yardımcı olmak üzere; mevzuatın ve hastanemizin imkanlarının elverdiği ve hastanın sağlık durumunun gerektirdiği ölçüde, tedaviden sorumlu doktorun uygun görmesine bağlı olarak, hastanın refakatçi bulundurma hakkı vardır. Bu hakkın nasıl ve ne zaman kullanılacağı hastanemizde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Hastanızın sağlığı açısından bu konuda bize yardımcı olmanızı ve hastanemizin refakatçi politikası çerçevesinde belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde hastanıza refakat etmeniz gerektiğini önemle belirtmek isteriz.

REFAKATÇİ KURALLARI

·       Sadece hastanızın doktorunun izni ve onayı doğrultusunda refakatçi kalmanıza izin verilir. Refakatçi kalmanız uygun bulunmamışsa kalamazsınız.

·       Refakat kartı hastanızın yattığı servis hemşiresi tarafından verilir.

·       Refakatçi bir (1) kişi olmalıdır.

·       Refakat kartınızı daima yanınızda bulundurunuz, sorulduğunda gösteriniz.

·       Refakatçiler hastane yönetiminin belirlediği kurallara uymak zorundadır

·      Zorunlu haller dışında hastanızın yanından ayrılmayınız. Ayrılmanız gerektiğinde görevlilere haber veriniz.

·      Gerektiğinde ve acil durumlarda hemşire çağrı butonunu kullanınız.

·      Hasta odalarındaki eşyalara zarar vermeyiniz.

·      Hasta yataklarına oturmayınız, yatmayınız.

·      Sabah temizlik ve vizit esnasında odaları boşaltınız.

·      Kesinlikle hastaneye yemek getirmeyiniz, hasta etajerleri ve dolaplarda yemek bulundurmayınız.

·      Pencerelerden dışarı herhangi bir şey atmayınız.

·      Tuvalet ve banyoları temiz kullanınız, kirlendiğini gördüğünüzde görevlilere haber veriniz.

·      Bulunduğunuz odayı, sorumlu olduğunuz yatak ve etejerleri düzenli ve temiz tutunuz.

·      Elektrik düğmelerini ve muslukları açık bırakmayınız.

·      Hastane içersinde ve bahçesinde kesinlikle sigara içmeyiniz, içirmeyiniz.

·      Refakatçiler, refakat kartlarını göstererek yemek yiyebilirler. ( Sabah : 07:00, Öğlen : 12:00 , Akşam : 18:00)

·      Bayan odalarında erkek refakatçi kalamaz.

·      Zorunlu olmadıkça 18 yaşın altındakiler ve  65 yaş üzerindeki kişiler refakatçi olamaz/kalamaz.

·      Hastanız hakkındaki bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.

ÖZELLİKLİ HASTA GRUPLARINDA REFAKATÇİ KURALLARI

·         Bulaşıcı Bir Hastalığı Olan Hastalar için, sağlık personelinin verdiği eğitimler doğrultusunda izolasyon kurallarına uymanız gerekmektedir.

·         Adli vakalarda, yatırılarak tedavileri yapılan hükümlü ve tutukluların yanında, tedaviyi yapan hekimin raporuyla zorunlu olduğunun bildirilmesi hâlinde, eşi, annesi, babası, kardeşi, çocuğu, bunların olmaması hâlinde Cumhuriyet Başsavcılığının uygun gördüğü bir aile yakını refakatçi olarak bulundurulabilecektir.

·         İstismara uğramış hastalarda psikolog/psikiyatrist, sosyal çalışmacı, hekim isteği doğrultusunda refakatçi bulundurulabilir.

·         Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda hekim isteği doğrultusunda refakatçi bulundurulabilir. Koruyucu izolasyon önlemi olarak mümkünse hasta tek kişilik odaya alınır. Hastanın kliniğine uygun olarak alınan izolasyon önlemleri hakkında hasta ve yakını bilgilendirilir. Kişisel koruyucu ekipman kullanımı, el hijyeni, ziyaret kuralları, odaya giriş çıkışın kısıtlanması konuları hakkında refakatçiye eğitim verilir. Refakatçinin eğitimi süreklidir ve talebi halinde bilgi aktarımı yapılması sağlanır. Oda içinde refakatçi cerrahi maske takmalıdır.

·         Hastanın, fiziksel ve duygusal bakımının yanı sıra, hastanın ailesi ve yakınlarının da desteğe gereksinimleri olduğu düşünülerek, ailelerin hastanın bakımına katılması, hastanın yanında kalmasının ve rutin bakıma yardım etmesinin sağlanması amacı ile hasta bakım ekibi tarafından hastalarının bakımında aile üyelerinin bakımın neresinde, hangi konularda ve nasıl yer alacağını belirlenerek bakıma katılımları ve eğitilmeleri sağlanır.

·         Kronik hastası olan aile üyeleri hastaları hastaneye yattığında hasta bakımı eğitimi almaya ve ekiple işbirliğine hazır olmalıdır.

·         Hastanın bakım ihtiyaçlarının karşılanmasında sağlık personeli tarafından destek sağlanır.

·         Özellikli hastalara ve refakatçilerine gerekli durumlarda sosyal ve psikolojik yönden destek sağlamak amacıyla gerekirse psikolog ile işbirliği sağlanır.

·         Özellikli hasta grubu refakatçileri hastanemizde hasta bazlı değişkenlik gösteren ve hastaya özel anlık belirlenen ve uygulanan diğer refakatçi kurallarına uymak zorundadır.